Η Ευθυμία Καλούδη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου απέκτησε με «Άριστα» Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην «Κοινωνική Ψυχιατρική» και έχοντας λάβει συνολικά πέντε υποτροφίες κατά τη διάρκεια της φοίτησής της. Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου από το 2009.

Έχοντας πραγματοποιήσει εκπαιδεύσεις σε διαφορετικά ψυχοθεραπευτικά μοντέλα, υποστηρίζει και εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια τη Συνθετική Ψυχοθεραπεία ως μια πολυδιάστατη μέθοδο που ενσωματώνει γνώσεις και δεξιότητες από διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Έτσι, η ψυχοθεραπεία είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες θεραπευομένων, διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας, ενδιαφέροντα και θεραπευτικές προτιμήσεις.

Ενδεικτικά, έχει ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών στις Γνωσιακές Ψυχοθεραπείες του ΕΠΙΨΥ. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει το διετές πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης. Έχει συμμετάσχει για δύο χρόνια στην ομάδα εποπτείας της Μονάδας Οικογενειακής Θεραπείας του ΨΝΑ, ενώ έχει ολοκληρώσει και το σεμινάριο ευαισθητοποίησης της ΕΕΣΣΚΕΨΟ για τη «Συστημική Θεωρία και Πράξη». Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσωποκεντρική προσέγγιση, στην οποία έχει εντρυφήσει μέσα και από τη δική της θεραπεία.

Ασχολείται ιδιαίτερα με τη μητρότητα αλλά και με τη σύγχρονη γονεϊκότητα, τις αντιλήψεις, δηλαδή, και τις πρακτικές των γονέων κατά την ανατροφή των παιδιών τους, οι οποίες βασίζονται σε προσωπικές τους εμπειρίες από τους γονείς τους ή από άλλους ενήλικες που έδρασαν ως πρότυπα για τους ίδιους.

Από το 2008 έως το 2022 υπήρξε συνεργάτης της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ «Αττικόν», συμμετέχοντας ενεργά σε κλινικά, ερευνητικά και ακαδημαϊκά πεδία. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην κλινική και ψυχομετρική αξιολόγηση αλλά και στην υποστηρικτική ψυχοθεραπεία των ασθενών με ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών (διαταραχές διάθεσης και συναισθηματικές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές, ψυχωσικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας κ.ά.).

Έχει εργαστεί εθελοντικά για 6 μήνες στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, συμμετέχοντας σε θεραπευτικές διαδικασίες για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και την προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο, σε συντονισμό ομάδων ψυχοθεραπείας συγγενικών προσώπων και αναλαμβάνοντας ρόλο συνθεραπεύτριας σε περιστατικά ατομικής συμβουλευτικής, θεραπείας οικογένειας και ζεύγους. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει 6μηνη πρακτική άσκηση στον Ψυχιατρικό Τομέα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά και 3μηνη πρακτική άσκηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου, όπου παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους και συμμετείχε στην ψυχολογική βοήθεια ζευγαριών και οικογενειών.

Έχει εκπαιδευτεί στη χορήγηση και αξιολόγηση διαφόρων ψυχομετρικών εργαλείων όπως ΤΑΤ (προβολικό τεστ), MMPI-I και MMPI-II (τεστ προσωπικότητας), WISC-III (τεστ νοημοσύνης για παιδιά), WAIS-III (τεστ νοημοσύνης για ενήλικες), MACHOVER TEST, RAVEN, SCID, SCL-90-R και άλλων.

Στα πλαίσια της συνεχούς κατάρτισης, έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδεύσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων, ημερίδων. Ενδεικτικά, έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα ERASMUS το οποίο υλοποιήθηκε από την ΕΨΔΕ στο Λονδίνο με θέμα «Κατάρτιση Επαγγελματιών ψυχικής υγείας/Σωφρονιστικών υπαλλήλων/Δικαστικών στην ανάπτυξη δικτύου ψυχιατροδικαστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα». Έχει παρακολουθήσει το ετήσιο Κλινικό-θεωρητικό σεμινάριο του Τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων  του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» αλλά και το ετήσιο Σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Ψυχοογκολογία και επικοινωνία με τον ασθενή» που πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο Μεταξά.

Συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα e-learning του ΕΚΠΑ στα πεδία «Εγκληματολογική ψυχολογία», «Δικαστική – Ψυχιατροδικαστική ψυχολογία» και «Εγκληματολογική έρευνα – Η συμβολή της ψυχολογίας», με τον ρόλο του εκπαιδευτή αλλά και μέσω της συγγραφής διδακτικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού υλικού.

‘Εχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις μαθημάτων στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο ΠΜΣ «Ψυχιατροδικαστική» και στο ΠΜΣ «Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας» του Τμήματος Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Επιπλέον, έχει διδάξει στο ΠΜΣ «Ιατροδικαστική-Ψυχιατροδικαστική» και στο ΠΜΣ «Χειρουργική Ογκολογία Δέρματος, Μαλακών Μορίων, Αγγειακών Ανωμαλιών» του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. Τα κύρια γνωστικά αντικείμενα των εισηγήσεών της είναι η Δικαιοπραξία, η Ενδοοικογενειακή Βία, η Διαχείριση της Βίας, οι Θεωρίες Προσωπικότητας.

Έχει έναν σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και εργασιών σε επιστημονικά (ελληνικά και ξένα) περιοδικά αλλά και συμμετοχών σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια (με ομιλίες, προφορικές, αναρτημένες και ελεύθερες ανακοινώσεις, διοργάνωση workshop). Για κάποιες, έχει απονεμηθεί έπαινος. Η διπλωματική εργασία του βασικού της Πτυχίου Ψυχολογίας αφορά στην «απώλεια και το πένθος», ενώ στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Διπλώματος έχει εκπονήσει διπλωματική εργασία για τη «συνύπαρξη αυτοκτονικής και βίαιης συμπεριφοράς».

Πιστεύει στην ανάγκη της συνεχούς επιμόρφωσης και δεν παραλείπει να παρακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης που υπηρετεί, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό της. Συνεργάζεται με επόπτη και έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ειδικών με τους οποίους συνεργάζεται όποτε παραστεί ανάγκη, όπως ψυχίατρο, παιδοψυχολόγο και παιδοψυχίατρο.